CUNOASTEREA ISLAMULUI - ISLAMIC KNOWLEDGE
CUNOASTEREA ISLAMULUI - ISLAMIC KNOWLEDGE
CUNOASTEREA ISLAMULUI - ISLAMIC KNOWLEDGE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CUNOASTEREA ISLAMULUI - ISLAMIC KNOWLEDGE

Forumul Femeilor Musulmane - The Forum Of Muslim Women
 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Latest imagesLatest images  RegisterRegister  Log inLog in  
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Time
Latest topics
» Arabic Language - online
Comportamentul nou-nascutului EmptyThu Jan 05, 2012 6:42 pm by Maryem***

» About Qur'an
Comportamentul nou-nascutului EmptyThu Jan 05, 2012 6:33 pm by Maryem***

» Evlavia Profetului Nostru
Comportamentul nou-nascutului EmptyTue May 24, 2011 8:56 pm by Maryem***

» Limba Araba
Comportamentul nou-nascutului EmptyWed May 11, 2011 1:56 am by Maryem***

» Cum se pronunta literele in limba araba
Comportamentul nou-nascutului EmptyWed May 11, 2011 1:51 am by Maryem***

» IMAGINI - AIlfabetul Limbii Arabe, Scriere si Pronuntie
Comportamentul nou-nascutului EmptyWed May 11, 2011 1:43 am by Maryem***

» Islamul este...
Comportamentul nou-nascutului EmptyTue May 10, 2011 6:09 am by Maryem***

» Who Wrote...
Comportamentul nou-nascutului EmptyTue May 10, 2011 5:59 am by Maryem***

» Tafsir of Suratul Fatihah
Comportamentul nou-nascutului EmptyTue May 10, 2011 5:57 am by Maryem***

Calendar
Facebook
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Visit
Quran

 

 Comportamentul nou-nascutului

Go down 
AuthorMessage
Maryem***
Admin
Maryem***


Mesaje : 162
Data de inscriere : 2010-12-15
Varsta : 31
Localizare : Egypt

Comportamentul nou-nascutului Empty
PostSubject: Comportamentul nou-nascutului   Comportamentul nou-nascutului EmptySat Dec 25, 2010 9:43 pm

Inca din prima saptamana vei observa unele feluri de a se comporta la copilul tau. Trasaturile pe care le vei recunoaste mai usor sunt cantitatea de energie pe care o are copilul, daca isi poate controla corpul usor, reactia la alte persoane, independenta, atasamentul de parinti, usurinta de comunicare, adaptarea la diferite situatii, expolarea mediului din jur, exprimarea emotiilor, reactia la restrictie si libertate si usurinta de a plnge si a zanbi. Invata sa recunosti limbajul corpului la sugar, ianinte de a se exprima prin cuvinte.

Capul :
• miscat de pe o parte pe alta exprima oboseala;
• il intoarce de la un obiect - vrea altceva;
• il intoarce si extinde gatul - ii e foame;
• din pozitie sezanda ii "cade" capul - e obosit;
Nou-nascutul trece prin diverse moduri de comportare:
• plans insotit de miscari coordonate ale extremitatilor. In aceasta stare este foarte atent si ochii sunt deschisi;
• treaz si vioi: misca extremitatile si capul, este putin atent si pare ca isi urmareste propriile miscari;
• treaz si linistit: are ochii deschisi, stralucitori, atenti; extremitatile sunt linistite; nou-nascutul pare sa contemple mediul din jur. Acum trebuie ridicat, nu lasat in leagan. Aceasta stare este optima pentru a intercationa cu el si a-l invata;
• somnolent: ochii deschisi flutura sau incep sa se inchida; copilul este putin atent, isi misca corpul tresare zambeste. Esta posibil sa adoarma dar tot atat de posibil sa se trezeasca. Nou-nascutul are nevoie sa fie stimulat pentru a-si dezvolta creierul;
• somn superficial: tresare usor, poate plange putin, are grimase, miscari ale fetei si extremitatilor, respiratie neregulata, extremitatile sunt indoite pe corp. Trebuie lasat sa doarma.
• somn adanc: copilul are miscari minime, fata neexpresiva, respiratia regulata, extremitatile sunt moi.

Clasificarea comportamentului

Dupa felul cum se comporta au fost deosebite inca de la aceasta varsta mai multe feluri de copii:

Copiii obisnuiti plang, sug, dorm, isi uda scutecele si uneori deschid ochii. Ei au un coportament previzibil si sunt sor de ingrijit. Dorm cel putin 15 din 24 ore si se agita 2-3 ore pe zi.

Sunt destul de atenti la ce se intampla in jurul lor si la ce-i tulbura. Se agita putin apoi se linistesc. Daca sunt tulburati de un zgomot sau o miscare brusca se pot calma ei insusi, inca din prima saptamana, sugand , privind, ascultana sau miscandu-se. Le place sa fie protejati de tulburarile din jur, mai ales cand sunt foarte obositi sau li s-a schimbat programul zilnic.

Copiii linistiti dorm cel putin 18 ore din 24 si se ahita mai putin de o ora pe zi. La inceput nu par interesati de cele din jur. Nu plang mult, zambesc tot timpul. Isi comunica nevoile doar printr-o foiala usoara sau sugandu-si linistiti pumnul sau degetele. Un mediu nou nu il deranjeaza sau sperie. Suge, se joaca si adoarme usor, iar la treziere de obicei nu plange. Se trezesc cu greu pentru supt si adorm frecvent la san. Acesti copiii au nevoie sa fie treziti pentru a fi alpatati, cel mult la 4 ore; sugarul cu asemenea temperament nu trebuie lasat sa doarma de la inceput 12 ore noaptea, ci trezit cand se trezeste mama si dimineata la prima ora. Copilul are nevoie sa fie stimulat cand este treaz; nu trebuie lasat sa se izoleze dormind. Parintii trebuie sa-l tina in brate des si sa-i vorbeasca. Trebuie incurajata sa priveasca lucrurile din jur. Cand adoarme in brate trebuie pus in leagan, dar la uramatoarea alaptare mama va incerca sa se joace cu el.

Copiii activi dorma doar 12 din 24 de ore, iar perioadele de agitatie si plans dureaza in total 4-6 ore. La 1-2 ore dupa masa se trezesc din nou, nu pentru ca le este foame, ci pentru ca nu le este somn. Stiu ce vor si invata sa-si exprime dorintele. Sunt foarte atenti si participa la cele ce se petrec in jurul lor, dar sunt si foarte sensibili daca este prea multa agitatie sau zgomot. Desi mananca si cresc bine, sufera de indigestie. Nu suporta sa fie uzi, plang pana ce sunt schimbati. Adorm mai usor cand sunt infasati. Fiind treji mai mult decat alti copii, dezvoltarea lor este mai rapida deoarece isi petrec mai mult timp privind, ascultand si invatand. Pe la 3 luni invata treptat sa se linisteasca si sa doarma mai mult. Sunt incitati de jucarii si le apuca cu nerabdare, mai devreme deact alti copii... Sunt foarte obositori pentru mama. Nou nascutii activi au nevoie sa fie purtati mult in brate sau carati intr-un sac de copil. Au nevoie de multe schimbari de décor; pot fi asezati pe podea in diferite locuri din casa; este bine sa li se ofere lucruri interesante, care sunt schimbate des. Copilul cu acest temperament trebuie tratat ca un copil mai mare decat varsta lui, deoarece invata repede.

Copiii cu nevoi crescute sunt deseori agitati si foarte sensibili; par sa se sperie de orice si reactioaneaza intens. Isidau seama perfect de ce se intampla in jurul lor; o schimbare cat de mica din jur le atrage atentia si ii alarmeaza; tresar usor ziua si se linistesc cu greu noaptea. Au mereu nevoie de cineva si nu se pot linisti singuri. Incep sa zambeasca si sa gangureasca relativ devreme. Pun multa energie in tot ce fac: plang tare, rad cu pofta si protesteaza repede daca suptul nu e servit la timp. Nu accepta usor strainii, au gusturi selective si preferinte clare. Sunt pretentiosi si isi manifesta puternic nevoile, de exemplu urla prelungit daca nu sunt luati in brate. Nu le place sa fie infasati; restrictia ii face furiosi: dau din picioare si incearca sa scape. Le place sa stea mult la san pentru a se linisti si sunt greu de intarcat. Se zvarcolesc mult, se trezesc frecvent si sunt deseori nemultumiti. Cand sunt luati in brate se incordeaza si isi arcuiesc spatele. In general, nevoile acestor nou-nascuti nu scad ci doar se schimba. Deoarece sunt interesati mai profund de ce sa intampla in jurul lor. Au mai multe sanse sa devina persoane entuziaste. Sensibilitatea lor crescuta le permite sa formeze atasamente profunde fata de parinti sau de cei care ii ingrijesc. Sunt epuizanti pentru parinti, in schimb, mai tarziu sunt capabili de legaturi mai profunde si mai intime.

Copiii sensibili care se manifeste intens pot deveni copii creativi si milosi. Daca nevoile lor crescute sunt recunoscute si indeplinite, asemenea copii vor deveni interesanti, stimulanti si stralucitori. Asemenea copii sunt bucurosi cand parintii se joaca cu ei miscandu-le degetele sau picioarele, sau suflandu-le pe burtica. Stimularea trebuie tinuta insa sub nivelul lor de toleranta; un ras zgomotos ii poate speria. Trebuie purtati cat mai mult in brate si intarcati tarziu. Copii plangaciosi sunt obositi si agitati si se linistesc cu greu pentru a adormi; se obisnuiesc cu dificultate sa doarma adanc. Sug incet si cu greutate ramanand flamanzi si iritati. Nu sunt prea prietenosi, se satura repede sa fie tinuti in brate, dar nici nu le place sa fie lasati singuri in leagan. Nu le place sa fie imbaiati, sa fie schimbati. Sunt greu de alaptat, se trezesc deseori noaptea si cresc incet in greutate. Par nemultumiti, sunt rareori veseli, zambesc si se joaca cu mainile mai tarziu decat ceilalti. Pe masura ce cresc, plansul sacde si invata si alte moduri de exprimare. Plansul mult si nemultumirea de la inceput pot anunta un caracter sobru si interiorizat de mai tarziu. Felul de a fi al acestor copii trebuie considerat o critica la adresa parintilor. Ei trebuie iubiti fie ca zambesc fie ca nu. Trebuie stimulati sa-si priveasca parintii, sa-i asculte si sa le zambeasca. Un semn de succes este aducerea lor in faza in care incep sa raspunda. Acesti copii trebuie alaptati ori de cate ori cer, tinuti in casa intr-o camera calduroasa si aerisita care relaxeaza. Pentru a mari contactul intim copiii plangaciosi trbuie tinuti mult in brate sau intr-un sac special, cu fata spre mama. Daca adorm mai usor infasati, trebuie mentinuti astfel pana incep sa loveasca cu picioarele.

Fiecare dintre ei, desi diferit, este normal. Parintii trebuie sa-si inteleaga pruncul, pentru a-i oferi o ingrijire cat mai adecvata si a se bucura de el.
Sursa: "Mama si pruncul, vol1",
Marin Gh. Ciobanu

Back to top Go down
https://cunoastereaislamului.forumegypt.net
 
Comportamentul nou-nascutului
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
CUNOASTEREA ISLAMULUI - ISLAMIC KNOWLEDGE :: DIVERSE :: Despre copii si parinti-
Jump to: