Panna cotta1 Panna Cotta este unul din cele mai simple deserturi Italiene. Panna Cotta inseamna intr-o traducere aproximativa, smantana coapta. Desi este un desert simplu este extrem de delicios si va recomand sa il incercati macar o data. Veti fi vrajiti de textura si aromele imbietoare de vanilie.
Avem nevoie de:
[pentru 6 persoane]
1 pachet de gelatina
1/4 cana (60 ml) lapte rece
2 1/4 cani (540 ml) frisca nebatuta
1/2 cana (60 grame) zahar tos
1/2 lingurita esenta de vanilie pura
1.Ungeti 6 forme termorezistente de aproximativ 200 ml fiecare cu unt moale.
2. Puneti gelatina si laptele rece intr-un vas pentru a se dizolva (20 minute).
3.Combinati frisca si zaharul intr-un vas, la foc mic, pentru a dizolva zaharul.
4.Cand frisca e fierbinte luati oala de pe aragaz si apoi adaugati gelatina cu laptele si vanilia. Amestecati bine.
5. Turnati amestecul astfel obtinut in cele 6 forme si dati la frigider intre 2 si 4 ore.
6. Pentru a scoate Panna Cotta din forme asezati-le in apa fierbinte cateva secunde, apoi intoarceti-le pe farfuria pe care doriti sa serviti desertul.
7. Serviti cu sos de capsuni zdrobite si amestecate cu zahar sau cu sos de fructe de padure.
POFTA BUNA
Panna Cotta2Ingrediente:
•450 ml smântână dulce
•200 ml lapte
•60 grame de zahăr
•1 lingură de gelatină (20 grame)
•1 plic zahăr vanilat (opţional)
•1 vârf de cuţit de sare
•1 lingură de ulei
•sirop sau dulceață de fructe şi fructe pentru servire
Preparare:
1.Încălziţi într-un vas laptele şi smântâna dulce la foc mic.
2.Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat şi lăsaţi să fiarbă timp de 1 minut.
3.Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi granulele de gelatină. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se dizolve gelatina şi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute.
4.Ungeţi 4 forme conice, ceşti de cafea sau vase ramekin cu puţin ulei.
5.Turnaţi panna cotta în forme.
6.După ce lichidul s-a răcit introduceţi cupele la rece pentru minim 2 ore.
7.Când serviţi răsturnaţi conţinutul formelor pe farfuria de servire.
8.Turnaţi siropul peste panna cotta şi decoraţi cu fructe proaspete şi/sau frunze de mentă proaspătă.
Panna cotta se serveşte întotdeauna rece.
***Opţional, panna cotta se poate servi şi cu alte siropuri: ciocolată, caramel, cremă de oţet balsamic etc